2020 október végén indul az pályázat elektromos kerékpárra, amelyben 1 milliárd forintos keretösszegből lehet  állami támogatást igénybe venni elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására.

Elektromos kerékpár támogatás 2020 – magánszemélyek részére az alábbi feltételekkel lehet igénybe venni:

  • Pedálszenzoros kerékpárok vásárlása: max. 90 e Ft
  • Nyomatékszenzoros kerékpár vásárlása max. 150 e Ft
  • A támogatás maximuma a kerékpár értékének 50 százaléka.
  • A pályázat elsődleges célja a munkába járás támogatása, ezért az elektromos kerékpár pályázat benyújtásakor munkaviszonyt igazoló dokumentum csatolása kötelező.
  • A pályázat keretében megvásárolható járművek maximális ára 900 e Ft.

A pályázat lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. végzi majd. A beadás egyszerűsítése és gyorsítása érdekében a dokumentumokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani. Az elektronikus ügyintézéssel a pályázatok feldolgozási időszaka csökken, gyorsabb elbírálás és kifizetés várható. 

Az IFKA weboldala itt található, várhatóan itt teszik közzé a pályázati kiírást. 

A bejelentés már olvasható a kormány hivatalos oldalán, a kormany.hu-n is: https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/energiaugyekert-es-klimapolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/palyazatot-irnak-ki-elektromos-rasegitesu-kerekparok-vasarlasara

A kormány oldalán olvashatóakból kiderül, hogy a támogatási program elindítását idén nyáron a Magyar Kerékpárosklub a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetséggel közösen kezdeményezte. A két szervezet azt javasolta, hogy az állam az elektromos autók és robogók mellett elektromos rásegítéses kerékpárok, úgynevezett pedelec biciklik vásárlását is támogassa.

Ezek a kerékpárok azért különlegesek, mert a normál bicikliknél jóval nagyobb távolságok megtételét teszik lehetővé például a napi ingázásban, a domborzati viszonyok jelentette kihívások ellenére is. A pedelec típusú kerékpárokon a 25 km/óra sebesség eléréséig egy átlagosan 250W teljesítményű motor segíti a tekerést. A rásegítés nem helyettesíti a pedálok tekerését, így a pedelecek is biztosítják a napi testmozgást.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: az 1 milliárd forintos keretösszeg több mint 7000 elektromos rásegítésű kerékpár megvásárlását teszi lehetővé.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a pályázat segíti a környezetvédelmi célok elérését, az egészséges életmódot, a kerékpáros közlekedés részarányának növelését, illetve annak elérését, hogy Magyarország 2030-ra a legélhetőbb országok között legyen.

Érdemes már most körülnézni a megvásárolható elektromos kerékpár típusok között, esetleg megnézni, melyik a legjobb elektromos kerékpár.