Hogyan lehet pénzt keresni úgy, hogy közben nem szükséges saját terméket, sőt raktárat fenn tartanod? A dropshipping egy olyan üzleti lehetőség, melynek segítségével minimális ráfordítással tudsz saját jövedelmező vállalkozást fenntartani. Korunk egyik legújabb üzleti modellje mutatkozik be a cikkünk keretein belül. Bontsuk ki egy kicsit ezt a dropshipping kifejezést és lássuk hogyan is működik.

Hogyan lehet elindulni egy webáruházzal?

Alapvetően a webáruházhoz szükséged van saját termékre és lehetőség szerint saját raktárra is, ahhoz, hogy megfelelően dinamikusan szolgáld ki az ügyfeleidet. Egyrészt komoly raktárbérleti költségekkel kell számolnod, másrészt természetesen nem árt nagyobb készletet is fenntartani, hogy gyorsan ki tud szállítani az árut. Szerződést kell kötnöd valamelyik futárszolgálattal és ezt követően kezdheted csak el az online jelenléted megtervezését. Ezek a költségek már önmagukban elég jelentősek lehetnek és még mindig nem tartasz ott, hogy egyáltalán készen lenne a saját értékesítési felületed.

Miért más a dropshipping?

A dropshipping lényege alapvetően az, hogy felkeresel olyan nagykereskedéseket vagy gyárakat, akiknek már van saját termékük. Ezt követően pedig felajánlod nekik, hogy értékesíted a termékeiket. Ez természetesen a nagykernek jó, hiszen egy új saját értékesítési csatornára tehet szert. Ki utasítana el egy ilyet? Másrészt neked is jó, hiszen így nem kell súlyos összegeket elköltened raktárra vagy termékkészletre. 

Az üzleti modell anatómiája rendkívül egyszerű: 

dropshipping,dropship,dropship webshop,dropshipwebshop.hu

A nagyker vagy gyáregység kap egy plusz online értékesítési csatornát, ahol a termékeit kínálják. Ennek nem szükségszerű velejárója, hogy megjelöljék a gyárat, mint beszállítót. Ezáltal lehetőséged nyílik szép lassan saját brandet kiépíteni. 

A vevőd találkozik az online áruházadban a termékkel, majd prognosztizálhatóan meg is vásárolja azt. Te leadod a megrendelést a nagyker felé és ők kiszállítják helyetted a terméket. Ennyire egyszerű. Egy olyan lehetőség, mellyel mindenki csak nyerhet:)

Mire van szükséged, hogy elindulj?

Elsősorban a saját cégen vagy vállalkozáson túl szükséged lesz egy megfelelő partnerre, aki hajlandó rá, hogy értékesítsd a termékeit. Erre számtalan ingyenes anyagot találsz és saját magad is fel tudod kutatni a beszállítódat, de ha segítségre van szükséged, mi összegyűjtöttük neked Európa legjobb nagykereskedéseit a könyvünkben. Ha megkötötted a szerződést, illetve megegyezés született közted és a partnered között, elkezdhetsz foglalkozni a saját webáruház elkészítésével. 

Saját dropshipping webáruház elkészítésére mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venned. Vannak azonban bérelhető webáruházak is, mint az Unas vagy a Shoprenter, amelyek jó és költséghatékony kiinduló pontok lehetnek a számodra, viszont sajnos nem tartalmaznak elegendő testreszabási lehetőséget, hogy egyedi webáruházad legyen. Ettől függetlenül indulásra tökéletesen megfelelőek.

Ha már az elején tudatosan szeretnéd felépíteni az online jelenlétedet, érdemes elgondolkoznod saját webáruházon. Ez lehet CMS, mint például a WordPress, amely tökéletesen alkalmas rá, hogy elindulj vele, vagy bármilyen más keretrendszer. Ráadásul, ha ebben gondolkozol, akkor nem is kell állandóan minden apróbb változtatásért a programozódhoz szaladni és súlyos összegeket fizetni, hanem magad is meg tudod csinálni. 

Kész a webáruház, mi következik most?

Miután elkészültél a webáruházaddal és feltöltötted az értékesíteni kívánt termékeket, már kezdődhet is a dolog izgalmas része. Érdemes kiépítened a saját social csatornáidat, ezt követően pedig kezdheted is a marketinget. Ami a legjobb az egészben, ha csődöt mondanál és mégsem alakulna jól a dolog, neked már van egy kész webáruházad. Egyszerűen keresel egy másik dropshipping beszállítót és kész. Feltöltöd az új termékeket és mehet minden a megszokott irányban. Ezek a piaci szegmens tesztelések óriási költséggel járnának, ha saját termék készletet kellene fenntartanod. Szerencsére nem kell aggódnod, hiszen itt rendkívül gyorsan és rugalmasan tudod a termékeidet tesztelni a digitális piacon. 

Hátrányok

A dropshipping egyik legnagyobb hátránya, hogy bizonyos szempontból függsz a beszállítóidtól. Mivel nem saját terméket értékesítesz, így egyértelműen megvannak a kockázatok, amelyekkel számolni kell. Amennyiben a beszállítód megszűntet egy adott terméktípust, függetlenül attól, hogy ez egy jól menő termék volt nálad, sajnos nem tehetsz semmit, le kell venned a webshopodról.

Másrészről viszont olyan minimális büdzsével el tudsz indulni, hogy ilyen kis kockázatú üzleti lehetőséggel nem igazán találkozni máshol a piacon.

Lássuk csak mennyi az annyi

Dropshipping webáruház Woocommere – kb 350.000 Forint függően attól, hogy te töltöd-e fel a termékeidet vagy sem

  • Raktár  – 0Ft
  • Készlet – 0Ft

Ezt követően már gyakorlatilag “csak” a marketingre és a vállalkozásod fenntartására kell időt szakítanod, semmi másra az égegyadta világon. Ez pedig óriási lehetőség.

Konklúzió, inspiráció

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a dropshipping egy rendkívül előnyös üzleti lehetőség, melynek köszönhetően minimális kockázattal tudsz elkezdeni vállalkozni. Nagyon jó alternatíva azoknak, akik akár munka mellett szeretnék kipróbálni magukat az online piacon, anélkül, hogy komolyabb kockázatot vállaljanak. Természetesen nem egy aranybánya és nem egy olyan lehetőség, amellyel mindenki könnyen milliomos lesz. De kemény és kitartó munkával óriási eredményeket lehet elérni minimális kockázati tényezővel.

Végezetül pedig egy kis inspirációt szeretnénk nyújtani nektek. Annak idején, amikor mi indítottuk el az első dropshipping webáruházunkat nem fűztünk hozzá túl sok reményt. Azonban elég motiváló volt, amikor épp sörözgetve beszélgettünk, aztán jött az email egy megrendelésről, amin fejenként kerestünk 70ezret. Kiszámláztuk, szóltunk a nagykernek és ennyi teendőnk volt vele. Gyarkolatilag 5 perces munkával kerestünk ennyi pénzt. Mindenkinek sok ilyet kívánunk:)

Ha segítgségre lenne szükségetek vagy többet szeretnétek megtudni az indulással kapcsolatos teendőkről, ajánljuk ezt az Ebook-ot.